Nieuws
Lees hieronder het nieuws van Kerk op Zuilen. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Vredesoproep
Het Utrechts Platform van Levensbeschouwing en Religie heeft een vredesoproep gedaan aan alle kerken.
Kerk op Zuilen organiseert Top2000-kerkdienst
Op zondag 29 december organiseert de Kerk Op Zuilen een Top2000 kerkdienst. Vanaf 10.00 uur start de dienst met liederen uit onze pop geschiedenis die als een rode draad door de dienst heen loopt. Het thema is ‘…maar niet zonder jou’. Met o.a. ‘Pride in the name of love’ – U2, ‘Imagine’ – John Lennon en ‘Zing, vecht, huil, bid, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy en nog veel meer.
Een Top2000-kerkdienst is een concept wat al vanaf 2013 in tal van kerken in Nederland uitgevoerd. Deze kerkdienst haakt aan bij de traditionele Top2000 van NPO Radio 2. In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals ‘What if God was one of us’, van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Echt een kerkdienst waarvoor je heel goed andere mensen kunt uitnodigen die niet zoveel ophebben met de traditionele kerkdiensten. Een dienst waar opa’s en oma’s met een gerust hart hun kleinkinderen mee naar toe kunnen nemen. Of nodig je niet-kerkelijke buren uit. Dan kunnen die ook een keer meezingen met een lied dat ze waarschijnlijk wel kennen.
De Top2000-kerkdienst start om 10.00 uur en na de dienst is er een ‘Afterparty’ met nog meer Top2000 nummers en koffie, thee, chocolademelk én oliebollen. De toegang is gratis.
Oproep om te geven met hart, hoofd en handen
Ieder jaar organiseert de Diaconie van de Protestantse Gemeente Utrecht een eindejaarscollecte. Dit jaar is de eindejaarscollecte bestemd voor zorg voor en begeleiding van onze ongedocumenteerde medemensen in Utrecht.
Vanaf 1 januari 2025 krijgen we in Utrecht geen geld meer van de overheid voor de ‘bed-bad-brood-regeling’. De zorg voor en begeleiding van ongedocumenteerden komt daarmee ernstig onder druk te staan.
Als kerk willen we nu opstaan, met een daad van hoop. We organiseren een grootschalige collecte om te geven. En ook u kunt geven! Met uw bijdrage kunnen we de organisaties die zich in Utrecht inzetten voor deze mensen financieel steunen zodat ze toch dag- en/of nachtopvang, noodzorg en begeleiding kunnen bieden. Omdat de nood zo groot is, hebben we ervoor gekozen de actie in de hele stad uit te zetten, in samenwerking met vele maatschappelijke partners en de gemeente Utrecht. Wellicht heeft u de oproep ‘geef voor je stad’ al voorbij zien komen.
Naast doneren roepen we ook mensen op om zich in te zetten op een andere manier. Denk aan inzet als vrijwilliger of het bieden van een logeerplek. Laten we met elkaar impact maken! Wilt u helpen door te geven én deze oproep breed te verspreiden?
Meer informatie over deze actie vindt u ook op www.diaconie-utrecht-helpt.nl.
Startweekend 7 en 8 september
Kijk, eet en vier mee!
In het weekend van 7 en 8 september willen we op een feestelijke manier de zomer afsluiten en ons weerzien met elkaar vieren.
Zaterdag: wandeling, expositie en gezamenlijke maaltijd
Op zaterdag 7 september tussen 14.00u en 17.00u ben je welkom in de Kerk op Zuilen om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Heb je een creatieve hobby (dit mag van alles zijn: schilderen, tekenen, kaarten maken, breien, haken, etc.) voel je dan uitgenodigd om je werk in de kerk te laten zien. Dan maken we samen een mooie expositie.
Met wie kan en energie heeft maken we een wandeling naar de bekende molens in Oud-Zuilen. We vertrekken om 15.00 uur vanaf de kerk.
We sluiten af met een gezamenlijke maaltijd. Deelname aan de maaltijd is gratis. Als iedereen iets mee neemt is er genoeg om te delen. De maaltijd begint om 18.00u (inloop vanaf 17.00u).
Zondag: kerkdienst, heel Zuilen bakt en concert
Op zondag 8 september zal onze eigen predikant (Jochem Stuiver) voorgaan in de dienst waarbij iedereen welkom is (start 10.00u). Na afloop tijdens de koffie kunnen we genieten van de baksels van onze eigen gemeenteleden. Je bent van harte welkom om je favoriete baksel mee te nemen om ook aan anderen te laten proeven. Aansluitend is er een concert verzorgd door muzikale gemeenteleden en buurtbewoners.
Je bent van harte welkom om dit weekend met ons mee te kijken, lopen, eten, vieren én luisteren!
Verwonder wandeling Utrecht 6 oktober 2024
Reserveer alvast 6 oktober in de middag!
Zin in een mooie wandeling in de natuur? Behoefte aan bezinning of een goed gesprek? Of gewoon een gezellige middag met kerkleden van de verschillende kerken in Utrecht? Doe mee aan de Verwonderwandeling!
Waar en wanneer?
De verwonder-wandeling wordt georganiseerd door de gezamenlijk Utrechtse Groene Kerken, verenigd in het duurzame kerken overleg Utrecht. Op 6 oktober is het vanaf 13.30 uur mogelijk om deel te nemen – alleen of samen met anderen - aan een natuurwandeling in of om Utrecht.
Je kunt kiezen uit drie wandelingen van verschillende lengte, in de stad of net daarbuiten, van waarvan één heel geschikt voor kinderen. De start is vanuit de Janskerk. Daar haal je een klein pakketje met de route op. De laatste startmogelijkheid is om 15.30 uur. Je hoeft na je wandeling niet weer terug te keren naar de Janskerk.
Achtergrond
Duurzaamheid is een onderwerp dat vraagt om denken en doen. Maar ook om ervaren en verwonderen, om met nieuwe ogen en oren de wereld om ons heen te (her)ontdekken. Daarom deze verwonderwandeling, als gezamenlijk moment van inspiratie en reflectie op hoe we in het leven staan.
De datum 6 oktober is gekozen omdat het valt aan het eind van de maand van de Schepping en daarmee ook een dag om de natuur te (leren) ontdekken vanuit dit hoopvolle perspectief.
Het overleg duurzame kerken Utrecht die dit aanbiedt, is ontstaan als plek van uitwisseling tussen de kerken in Utrecht over het thema duurzaamheid. Om elkaar te inspireren, kennis en informatie uit te wisselen en onderwerpen uit te diepen. Zij maken deel uit van een landelijk initiatief (https://groenekerken.nl/).
Paasbrief ds. Jochem Stuiver
Via onderstaande link kun je de jaarlijkse Paasbrief van ds. Jochem Stuiver lezen
Diensten in de Goede Week 2024
In de Goede Week (25-31 maart) is er elke dag een viering om toe te leven naar Goede Vrijdag en Pasen. Alle onderstaande momenten vinden plaats in Kerk op Zuilen.
Op maandag, dinsdag en woensdag is er een avondgebed die start om 19.30 uur.
Op witte donderdag (28 maart) is er om 18.00 uur een gezamenlijke maaltijd met aansluitend een viering.
Op goede vrijdag (29 maart) is er een avondgebed om 19.30 uur.
Op stille zaterdag (30 maart) is er een Paaswaker om 21.00 uur.
Op zondag (31 maart) is de Paasviering om 10.00 uur.
Je bent van harte welkom om bij deze momenten aan te sluiten.
Zondag 24 maart Palmpasen kinder- en tienerdienst
Op 24 maart is het Palmpasen en zullen we voor de dienst met de kinderen ontbijten en palmpasenstokken maken.
Wil je ook komen ontbijten en palmpasenstokken
maken?? Super gezellig!! Meld je svp dan wel
even aan via [email protected] zodat we
kunnen zorgen dat er genoeg materialen en
stokken zijn. We zouden het leuk vinden als je
ook iets voor het ontbijt meeneemt.
Kerstavond bij Kerk op Zuilen, 24 december om 21.00 uur
Op kerstavond, zondag 24 december, zal er om 21.00 uur een festival van liederen en lezingen plaatsvinden in de Oranjekapel. Het ‘festival of lessons and carols’ werd voor het eerst gehouden in 1918 in het King’s College te Cambridge. Tijdens deze bijeenkomst worden bekende Engelse kerstliederen gezongen (zoals ‘Away in a manger‘, ‘Hark! The herald angels sing‘, ‘Once in royal David’s city’) in een prachtige Nederlandse bewerking van Sytze de Vries. Zondagavond 24 december bent u van harte welkom. Na afloop wordt er chocolademelk en glühwein geschonken met iets lekkers. U kunt deze kerstviering ook volgen via de stream.
Warme Woensdag - Kersteditie
Welkom bij de Warme Woensdag – Kerst editie
Op woensdag 27 december, derde kerstdag, ben je van harte welkom in de Kerk Op Zuilen. De deuren zijn open voor een speciale kersteditie van de Warme Woensdag. Je bent welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Zowel binnen (in de warmte) als buiten voor de kerk delen we uit: warme chocolademelk, snert en glühwein. Ook is er natuurlijk volop kerstmuziek.
10.00 – 11.00: Kerk is open, de warmte is binnen.
11.00 – 12.00: Kerstjam, neem je instrument mee en kom gezellig kerstmuziek (mee)spelen en zingen.
12.00 – 12.20: Middaggebed, we zingen ook een paar kerstliederen.
12.30 – 16.00: Rest van de middag, chocomelk, soep, glühwein en kerstgezelligheid
Kerst-groet
"Jaar in, jaar uit vieren we Kerstmis. Dan herdenken christenen de komst van de vredevorst Jezus. Vrede die in zijn tijd maar ook nu nog vaak ver te zoeken is. Tegelijk verlangt vrijwel ieder mens naar een leven in vrede."
Zo begint de jaarlijkse kerstgroet van ds. Jochem Stuiver. Klik hieronder om de hele kerstgroet te downloaden en lezen.
Warme Woensdag wint prijs!
“Een prachtig voorbeeld van laagdrempelig delen op een gestructureerde manier. Het geeft een plek in de wijk waar mensen naar kunnen uitwijken, wat hun verhaal of achtergrond ook is.”
Dat zegt het juryrapport van de Utrechtse mantel van Sint Maarten die november in de Domkerk werd uitgereikt.
Onze Warme Woensdag waarbij we iedere woensdag tussen 10-16 open zijn voor ontmoeting, gratis lunch, middaggebed en werkplekken kreeg de aanmoedigingsprijs! Een aanmoediging om door te gaan en te groeien. Met een bedrag van 1000 euro!
Welkom iedere woensdag in Kerk op Zuilen.
Exodus-kring
De Exodus kring gaat beginnen, ga mee!
Na twee jaar met mooie en inspirerende avonden over het bijbelboek Genesis gaan we dit seizoen op weg met Exodus. Ook dit keer met inbreng uit een boek van rabbi Jonathan Sacks die altijd weer nieuwe inzichten weet op te diepen. Hij noemt Exodus het ‘grote verhaal van de hoop’. Het gaat o.a. over politiek, samenleven, rechtvaardigheid, recht, vrijheid, heiligheid van het leven en menselijke waardigheid. De start van de kring is maandagavond 25 september maar je kunt op ieder moment aanhaken of gewoon één of meerdere keren komen. Aanmelding vooraf is niet verplicht (wel handig voor ons om te weten) en de deelname is gratis. Iedereen is welkom ook van buiten de gemeente. Dit zijn de geplande data voor dit seizoen
- de maandagen: 25/9, 30/10, 13/11, 18/12, 15/1, 12/2,18/3, 22/4, 27/5.
- Tijd: 20:00-21:30 uur
- Plaats: Roobolkapel, Cornelis Roobolstraat 86, 3554 BV, Utrecht
Voor wie deze avonden niet kan bijwonen, je kunt meelezen en mee studeren via de app van Kerk op Zuilen in de groep Exodus. Voor meer info of vragen kun je bij ons terecht.
Graag tot ziens,
ds. Tineke Zijlstra en ds. Jochem Stuiver
[email protected]
Startweekend
Startweekend
Het eerste weekend van september luiden we het nieuwe seizoen in. Er zijn diverse activiteiten waar je aan mee kunt doen. Iedereen is welkom: je hoeft geen lid te zijn van de gemeente. Aanmelden is alleen nodig voor de tentoonstelling Exodus.
Programma
Vrijdag 1 september 'Ga mee bidden'
Het nieuwe seizoen biddend beginnen met een avondgebed
19:30-20:00 uur in de Kerk op Zuilen
Zaterdag 2 september 'Ga mee op Exodus'
Excursie naar de tentoonstelling Exodus in Buitenplaats Doornburgh in Maarssen
12:00 uur vertrek per fiets of auto vanaf de Kerk op Zuilen
12:30 uur aanvang bezichtiging tentoonstelling
14:30 uur terug naar Kerk op Zuilen
(graag aanmelden via [email protected])
Zaterdag 2 september 'Ga mee op High Thee'
15-17 uur hartig en zoet fingerfood voor buren, voorbijgangers, voor iedereen!
Zondag 3 september 'Ga mee zingen'
10-11 uur Muzikale zangdienst in de Kerk op Zuilen
Zondag 3 september 'Ga mee naar het kerkcafé'
14-16 uur gezelligheid, hapje, drankje, spelletjes in de Kerk op Zuilen
God in de supermarkt
God in de supermarkt
Welkom bij de workshop: God in de supermarkt
Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring.
De workshop “God in de supermarkt” verkent Alfred Slomp de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomst is actief, sociaal, informatief en gaat in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan. We gebruiken veel materiaal uit actuele documentaires en websites. Wij laten ons inspireren door hoe Jezus omging met de arme en het behoeftige.
Waar: Kerk op Zuilen, Amsterdamsestraatweg 441A
Wanneer: donderdagavond 15 juni, 20:00
Opgave: [email protected]
Van harte welkom!
Foto: Niek Stam
Kerstgroet 2022
Kerstgroet 2022
Ook dit jaar heeft ds. Jochem Stuiver een kerstgroet geschreven voor onze oudere gemeenteleden.
Maar het is niet alleen een brief voor ouderen, de brief is eigenlijk voor iedereen.
Om die reden delen we deze bief ook graag met jou.
Je kan de kerstgroet hier lezen
Adventskalender
Adventskalender
Zondag 27 november begint de adventstijd. Via de website van de PKN kun je gratis een adventskalender aanvragen. Je kunt hem ook online volgen door je in te schrijven voor een wekelijkse of dagelijkse mail (via dezelfde link). Ook via de Kerk op Zuilen app willen we graag dagelijks een tekst delen, in die 4 weken op weg naar Kerst. Wil je meedoen? Download dan de app 'Kerk op Zuilen'.
Kunst in de kerk: Wist u dit van mij? 12, 13, 16 en 19 november
Bezoek onze expositie
Waar: in de Kerk op Zuilen (Oranjekapel) aan de Amsterdamsestraatweg 441-A Utrecht.
We laten zien wat enkele gemeenteleden in hun vrije tijd doen. Iedereen is van harte welkom.
Opening op zaterdag 12 november 14.00 uur
zondag: 13 nov. open: 14.00 tot 17.00 uur
woensdag: 16 nov. open: 14.00 tot 17.00 uur
zaterdag: 19 nov. open: 14.00 tot 17.00 uur
Zondag 6 november: voor wie steek jij een kaarsje aan?
Zondag 6 november is de gedachteniszondag. Kerk op Zuilen blijft na de viering op zondagochtend open voor ieder die tussen 12.00 en 13.00 uur een kaarsje aan wil steken voor een overledene.
Hierbij is voor kinderen de gelegenheid om in de zaal boven hun eigen lichtje te knutselen.
Welkom bij de snuffelmarkt en inzameling op 3 en 4 september
Op 3 en 4 september organiseren als Kerk op Zuilen een gemeenteweekend met verschillende activiteiten en een viering op de zondag. Je bent van harte uitgenodigd om dit weekend met ons mee te vieren!
Zaterdag 3 september
11.00 - 16.00 Inzameling in de kerk en snuffelkraam
Tussen 11.00 en 16.00 uur zamelen we boodschappen in voor de voedselbank en kledingbank Ondiep. De kerk is open om hier je spullen naar toe te brengen. Er is een snuffelkraam, boekenkraam, altijd-prijs-loterij, koffie en thee. Ook kun je genieten van muziek, uitgevoerd door muzikaal talent uit de gemeente en kun je een kaarsje aansteken. Alle wijkbewoners zijn welkom!
Tijd: 11.00 - 16.00
Waar: Kerk op Zuilen, Oranjekapel
Meenemen: Producten voor de voedselbank en kleding die je niet meer draagt voor de kledingbank. Je mag ook max. 3 producten inleveren die we weer kunnen verkopen in de snuffelkraam. Zo hebben we de gehele dag verse verkoopwaar!
18.00 - 20.30 gemeentemaaltijd
De avond staat in teken van onderlinge ontmoeting. Vakantieverhalen en foto's delen, gezellig bijpraten en samen het nieuwe kerkseizoen starten met een maaltijd. Iedereen is welkom, ook als je nog nooit naar een dienst o.i.d. bent geweest. Wij zorgen voor een grote pan soep en fijn als je zelf ook iets mee wil brengen (als dat mogelijk is). Denk aan stokbrood, een salade, tomaatjes, komkommers, iets wat je zelf hebt gebakken etc.
Tijd: 18.00 - 20.30
Waar: Oranjekapel
Meenemen: Jezelf en als je wil/kan wat eten om te delen.
Zondag 4 september
Na het jaarthema ‘Genieten van genoeg’ gaan we de komende tijd aan de slag met het thema ‘Gastvrijheid’. De dienst op zondagmorgen zal hier ook over gaan. Dan zal o.a. het nieuwe jaarthema logo onthuld worden. Bij dit thema horen uiteraard ook gasten! Deze zondag komt er in ieder geval een ‘mystery guest’ iets met ons delen rondom het thema gastvrijheid.
Tijd: 10.00 - 11.00
Waar: Oranjekapel
Meenemen: Jezelf en iedere gast die maar wil komen.
Ook zondag kunnen er voor en na de dienst nog spullen worden ingeleverd voor de kleding en de voedselbank.
Stille week, welkom in de Oranjekapel!
Vorig jaar zaten we rond Pasen allemaal thuis, nu kun je als je wilt iedere dag naar de kerk! Wees welkom in de Oranjekapel op:
Maandag 11 april: avondgebed 19.00 uur
Dinsdag 12 april: avondgebed 19.00 uur
Woensdag 13 april: avondgebed 19.00 uur
Donderdag 14 april: Witte Donderdag om 18.30 uur, viering met maaltijd
Vrijdag 15 april: Goede Vrijdag; 19.00 uur
Zaterdag 16 april: Stille Zaterdag; 21.00 uur
Zondag 17 april: 1e Paasdag 10:00 uur (vanaf 9:50 uur samenzang)
De diensten op Goede Vrijdag en 1e Paasdag zijn ook live te volgen via onderstaande knop.
Utrecht geeft warmte
Kerk op Zuilen doet mee met de actie 'Utrecht geeft warmte'. Door een sterke stijging van de energieprijzen wordt het dagelijks leven flink duurder. Dat is slecht nieuws voor mensen met een laag inkomen. De Rijksoverheid compenseert alle huishoudens met een bedrag van ca. € 400 in de vorm van vermindering van de energiebelasting. Vanuit de gemeente Utrecht krijgen huishoudens die een uitkering ontvangen daarbovenop automatisch nog € 800. Maar ook met deze compensatie door de overheid via de energiebelasting en het extra bedrag van de gemeente zijn velen nog niet uit de problemen. Daarom willen we vanuit de kerken zorgen voor een herverdeling van de energiecompensatie. En dat doen we in de periode van de Veertigdagentijd: van 2 maart t/m 16 april.
Help je mee?
Wil je bijdragen aan een rechtvaardigere verdeling van energiecompensatie? Doneer dan (een deel van) die € 400 (meer mag natuurlijk ook) voor mensen die het harder nodig hebben. Dat kan via de QR-code hiernaast.
Toeleven naar Pasen
Woensdag 2 maart is het Aswoensdag en begint de 40dagentijd. Een tijd waarin we toeleven naar Pasen en stil staan bij het sterven en opstaan van Jezus. Ieder doet dit op zijn of haar eigen manier. De een kiest ervoor om te vasten, de ander bezoekt de vespers en misschien vind je het prettig om elke dag iets te kunnen lezen of luisteren.
Dit jaar zullen we in de gemeente app elke dag iets delen. Jochem deed dit ook tijdens de adventstijd en we hoorden van veel dat dit als een fijne manier wordt ervaren. Voel je vrij om ook op deze berichten te reageren! Dit keer hoeft Jochem niet alleen het werk te doen maar elke week adopteert een ander uit de gemeente de berichten in de app. Wil je ook een week adopteren? Bel of mail mij gerust ([email protected], 0641144967).
Hieronder staan ook een aantal kalenders en of lees/luister roosters die je kan volgen tijdens de 40 dagen tijd. Er zijn er een heleboel te vinden, maar hieronder staan er een aantal die denk ik mooi aansluiten bij ons jaarthema 'Genieten van Genoeg'
- De veertigdagenkalender van Petrus (PKN). Dit is een fysieke kalender met elke dag een stukje bezinning over een bijbeltekst. Maar je kan deze stukjes ook elke dag in je mailbox ontvangen. Er liggen een aantal in de kerk om mee te nemen, ze mogen op! Je kan deze ook zelf bestellen via: https://petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijdkalender
- Vasten voor het Klimaat. Climate Stewards heeft tijdens de veertigdagentijd een nieuwsbrief waarmee je elke zondag een nieuwsbrief ontvangt in je mailbox. Elke week heeft een nieuw thema met nieuwe bezinning en een aantal uitdagingen om te vasten. Een greep uit de thema's: leef eenvoudiger, vertraag, creatief met je voedsel en zo nog vier andere thema's. Kijk op www.climatestewards.nl
- Leren van bomen. Dit is een boek van Mirjam van der Vegt wat net is uitgebracht. Het bevat 50 (lectio devina) meditaties over bomen in de bijbel. Denk aan de levensboom, de olijfboom en de terebint. Bij het bestellen van het boek krijg je ook toegang tot de gesproken meditaties. Deze kan je ze ook luisteren als je bijvoorbeeld een wandeling maakt. Omdat het het vijftig meditaties zijn kan je ze eventueel ook goed gebruiken tijdens de 50-dagen na Pasen. Bestel het boek op: www.mirjamvandervegt.nl/trainingen/lerenvanbomen of via bol.com
- De veertigdagenkalender van Tearfund. Deze biedt een combinatie van inhoudelijke overdenkingen uit de Bijbel, inspirerende verhalen, gedichten, vragen en opdrachten die helpen om met Jezus onderweg te gaan. Je kan deze bestellen op: www.tearfund.nl/doe-ook-mee/ik-wil/veertigdagenkalender-2022
Ik wens jullie een gezegende 40dagentijd waarin je weer meer mag leren en ontdekken over wat Jezus zijn sterven en opstaan voor jou en de wereld mag betekenen.
Annemarthe Westerbeek
(ouderling gemeenteopbouw)
Kerkcafé vanaf 6 maart 2022
Nu het lijkt dat corona achter ons ligt, willen we kerkcafé weer opstarten. Net als voor corona gaan we naar de eerste zondagmiddag van de maand. Voor het eerst op 6 maart a.s.
U bent uitgenodigd om op iedere eerste zondagmiddag van de maand vanaf 14.00 uur tot (ongeveer) 16.00 uur naar de Oranjekapel te komen, om een spelletje te doen b.v. rummikub, sjoelen, scrabble, of een kaartje leggen.
Of gewoon voor de gezelligheid, of een praatje.
Iedereen is welkom! Breng gerust je buurman of buurvrouw of je goede kennis mee.
Weet u welkom!!
Hartelijke groet van Sjanie en Co de Wildt.
Gedachteniszondag
Zondag 7 november is de gedachteniszondag. We staan in de viering stil bij de mensen die in het afgelopen jaar overleden zijn. Omdat we een aantal familieleden verwachten en gebonden zijn aan een maximum aantal bezoekers, is aanmelden voor deze dienst noodzakelijk. Daarbij willen we voorrang geven aan de familieleden van hen die sinds november 2020 zijn overleden. Mocht je je aangemeld hebben en er zijn geen plaatsen meer, dan krijg je dat voor zondag 7 november te horen. Kerk op Zuilen is deze zondag extra geopend van 12-13 uur. Dan kan iedereen, zonder opgave vooraf, langskomen om een kaarsje aan te steken en in de kerk te luisteren naar (live) harpmuziek. Je kunt je voor de dienst tot 2 november aanmelden via onderstaande knop.
Buurtgroepen
Buurtgroepen weer van start
Dit jaar gaan we in de buurtgroepen aan de slag met het jaarthema ‘genieten van genoeg’.
Wat zijn de buurtgroepen?
In de Kerk op Zuilen hebben we vier buurtgroepen: Ondiep (vanaf de kruising Marnixlaan, richting Ondiep), Zuilen - Zuid (Vanaf Marnixlaan tot aan Lessepstraat/Zwanenvechtlaan), Zuilen - Noord (vanaf Lessepstraat/Zwanenvechtlaan tot aan de rand van Zuilen) en Overvecht e.o (ook Oud Zuilen, Leidsche Rijn, Maarssen etc.). Het staat je overigens vrij om te gaan naar welke buurtgroep je graag wilt. Maar het idee achter deze verdeling is dat je juist je buurtgenoten ontmoet.
Waarom buurtgroepen?
Als Kerk op Zuilen vinden we het belangrijk dat we elkaar ook naast de kerkdiensten ontmoeten. Ook het samenleven met elkaar, het omzien naar elkaar (ook een vorm van pastoraat), delen wat en waarom je gelooft, is en hoort bij kerk zijn. Hiervoor zijn de buurtgroepen bedoeld. Een laagdrempelige plek waar iedereen welkom is, ook als je niet in de kerkdienst komt, en waar je met een gerust hart ook een keer een buur die misschien nog niet bekend is met geloven mee naar toe kunt nemen.
Wat gaan we doen in de buurtgroepen?
We gaan aan de slag met het jaarthema ‘genieten van genoeg’. De buurtgroepen komen in ieder geval 3x per jaar bij elkaar, rond oktober/november, januari/ februari en mei. Maar natuurlijk kan elke buurtgroep onderling afspreken om bijvoorbeeld vaker samen te komen.
Hoe weet ik wanneer de buurtgroepen bij elkaar komen?
De buurtgroepen zullen via de app van Kerk op Zuilen en via de nieuwsbrief laten weten wanneer ze weer bij elkaar komen. Meer weten of aanmelden? Neem contact met ons op!
Gemeenteweekend 18 en 19 sep
Op 18 en 19 september organiseren we als Kerk op Zuilen een gemeenteweekend met verschillende activiteiten en een oecumenische viering op de zondag. Je bent van harte uitgenodigd om dit weekend met ons mee te vieren!
Zaterdag 18 september
10.00 - 12.00 - Clean up in de wijk Zuilen
In samenwerking met A Rocha Utrecht gaan we als Kerk op Zuilen een stuk natuur in onze wijk schoonmaken. Dit doen we door met prikker en vuilniszakken de wijk in te trekken en het zwerfafval op te ruimen. Tussendoor drinken we met elkaar koffie en thee. Dit wordt verzorgd door ons, maar wel fijn als je je eigen beker mee wilt nemen. Ook zorgen wij voor de afvalprikkers/grijpers. Onze actie is onderdeel van de world clean up day, waarin wereldwijd mensen aan de slag gaan om de natuur schoon te maken.
Tijd: 10.00 - 12.00
Waar: We verzamelen bij de Katholieke basisschool de Wijzer (Jan van Ransdorpstraat 32, 3554 VZ Utrecht), vanuit daar kunnen we dan in koppels twee kanten langs de vecht aan de slag.
Meenemen: Geen nette schoenen en eventueel handschoenen.
Aanmelden: We vinden het fijn om te weten wie er komen (ook i.v.m. koffie etc.), aanmelden kan via de knop onderaan dit bericht.
13.00 - 16.00: Inzameling in de kerk en snuffelkraam
Tussen 13.00 en 16.00 uur zamelen we boodschappen in voor de voedselbank Ondiep en kleding voor de kledingbank in Ondiep. Wat betreft kleding is alles welkom. De kleding wordt bij de kledingbank uitgezocht op bruikbaarheid en waar nodig gewassen en versteld. Wat betreft de Voedselbank gaat de voorkeur uit naar alle voeding in blik, pot of pak of anderszins lang houdbare producten (rijst, pasta, suiker, koffie, thee, etc). Verder is de Oranjekapel open voor ontmoeting, een goed gesprek en het aansteken van een kaarsje. Er is ook een snuffelkraam, boekenkraam, koffie en thee met iets lekkers en je kunt genieten van muziek uitgevoerd door muzikaal talent uit onze eigen gemeente. Ook staan er tafels klaar waar je een stukje Bijbeltekst kunt overschrijven voor de handgeschreven Zuilense Bijbel.
Tijd: 13.00 - 16.00
Waar: Kerk op Zuilen, Oranjekapel
Meenemen: Houdbare spullen voor de voedselbank en kleding die je niet meer draagt.
18.00 - 20.30: Tafelen in Zuilen en Ondiep
De avond staat in teken van onderlinge ontmoeting. We gaan met elkaar en bij elkaar aan tafel. Verschillende gemeenteleden stellen de stoelen aan hun eettafel beschikbaar voor een gezellige (eenvoudige) maaltijd. Ontmoeting, bijpraten en elkaar leren kennen tijdens een hapje eten. Lijkt het je leuk om bij iemand aan te schuiven voor een maaltijd? Geef je dan op via de contactknop onderaan dit bericht. We kunnen je indien nodig ophalen.
Tijd: 18.00 - 20.30
Waar: Bij gemeenteleden thuis
Meenemen: jezelf!
Zondag 19 september
Oecumenische dienst in het kader van de Vredesweek. We vieren samen met onze RK broeders en zusters van de Nicolaas-Monica- en Jacobusgemeenschap.
Tijd: 10.00 – 11.00u
Waar: Nicolaas-Monica kerkcentrum, Boerhaaveplein 199
Meenemen: jezelf!
Kerk op Zuilen doet mee met de Klimaatwake
Kerk op Zuilen doet mee met de Klimaatwake
De wacht houden voor een leefbare planeet
Na de mooie dienst over de schepping vorige week zondag en het vervolg in de dienst van 13 juni hebben we ons als Kerk op Zuilen aangemeld om een paar uur te waken bij het Catshuis. Tijdens de gehele formatieperiode wordt er bij het Catshuis gewaakt, door allerlei mensen uit het hele land. Bezorgde jongeren, klimaatopa's en -oma's, predikanten, kerkgangers en vele andere bezorgde burgers.
Doe je mee?
Aanstaande zondagavond waken we met verschillende mensen van Kerk op Zuilen. Van 8 uur tot middernacht. Dat kan gewoon thuis, achter de computer. Hoe meer mensen er meedoen, hoe beter we de uurtjes kunnen verdelen. Je zit achter je scherm, met een kaars zichtbaar in beeld. Je mag iets voorlezen, praten met elkaar, zingen, maar je mag ook stil zijn. Het gaat erom dat de wake voortgaat, en we op die manier aandacht vragen bij de regering om de klimaatcrisis serieuzer te nemen in de volgende formatieperiode.
Kijk voor meer informatie ook op: www.deklimaatwakers.nl
Wil je meedoen? Meld je dan bij Hester Oosterbroek. Geef ook aan welk tijdstip je voorkeur heeft.
Themadienst 30 mei: Schepping, schept een band?
Op 30 mei zal de dienst gaan over het thema “Schepping”. Dat bereiden wij met een groepje voor. We zullen stilstaan bij wat de schepping voor ons betekent en nadenken over onze eigen plek in de schepping. We laten ons daarbij inspireren door het verhaal van Noach.
Vooraf: Stuur een foto
Maak een foto van iets wat jou aan de natuur doet denken zoals een plant, dier, landschap of iets anders. Stuur deze voor 25 mei naar [email protected]. Wellicht heb je al een mooie natuurfoto op je telefoon die je kunt insturen. Deze foto’s komen terug in de dienst. Om vast inspiratie op te doen voegen we een fotocollage bij, zie hiervoor de knop 'fotocollage' onder aan dit nieuwsbericht.
Voorbereiding op de dienst
Wat betekent de schepping voor jou en hoe zie je je eigen plek in de schepping? Geef je antwoord door via www.menti.com/i4ymgyypog of ga naar www.menti.com en vul de code 4649 7427 in.
De antwoorden kunnen ook nog tijdens de kerkdienst worden doorgegeven.
Vroeger en nu
Speciaal voor de wat oudere gemeenteleden hebben wij een vraag of zij verschil zien tussen de natuur vroeger en nu, en wat er dan anders is. Dat willen we heel graag horen. Kunt en wilt u hier kort iets over vertellen? Stuurt u dan een mailtje naar [email protected]l of bel hem op 030-2992212.
Collecte voor A Rocha ‘Dry forest’ beschermingsproject
A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. A Rocha werkt aan natuurbehoud, duurzame levensstijl en verdiept het denken over zorg voor de schepping. In Nederland zijn er 14 lokale werkgroepen, waaronder één in Utrecht. A Rocha combineert de handen uit de mouwen steken, vanuit de bijbel doordenken van de schepping en onze rol daarin, en bewustwording creëren. Deze collecte is bestemd voor het ‘Dry forest’ beschermingsproject in Peru. Er is nog maar 2% over van deze unieke bossen. Door samenwerking met de lokale bevolking verbeteren de levensomstandigheden èn wordt het bos beschermd en hersteld. Meer informatie over A Rocha: www.arocha.nl en bij Annemarthe / Ingeborg.
Aansluitend aan de dienst
Na afloop van de dienst nodigen we ieder uit naar de Oranjekapel te komen voor een ‘coffee to go’. Als je zelf een beker mee neemt, zorgen wij voor de koffie/thee en iets lekkers. In tweetallen kun je daarna nog een activiteit naar keuze ondernemen in het Julianapark.
Hartelijke groet,
Jochem Stuiver, Hester Oosterbroek, Gert van der Graaf, Jan Hogendoorn, Ingeborg van den Beukel
Herdenking 4 mei
Nicolaas Monica Geloofsgemeenschap
Jacobus Geloofsgemeenschap
Abi Bakr Essadik Moskee
Mescid-i Aksa Moskee
Opstandingskerk
Buurtklooster Zuilen i.o.
Kerk op Zuilen
Aan de bewoners van Zuilen, Utrecht
Graag hadden we als kerken en moskeeën op Zuilen op 4 mei deelgenomen aan de traditionele herdenking bij het verzetsmonument op het Prins Bernhardplein.
Zo hadden we van eerbied en respect willen getuigen tegenover allen – burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Door de corona-crisis kan ook dit jaar deze herdenking niet doorgaan.
Wel hebben we namens kerken en moskeeën een boeket bloemen neergelegd bij het monument. Zo willen we de zeventien bewoners van Zuilen gedenken, die op het monument met name genoemd worden. En ook de meer dan duizend Joden die uit Utrecht werden weggevoerd en die nooit meer terug kwamen. En de soldaten die gesneuveld zijn in de oorlog die aan de bevrijding vooraf ging. En de mannen en vrouwen die na 1945 waar ook ter wereld tijdens vredesmissies gesneuveld zijn.
We denken dat alleen als we ons herinneren waarom er zoveel mis ging in de Tweede Wereldoorlog, we samen kunnen werken aan een leefbare samenleving, ook in onze wijk.
Arnon Grünberg haalde vorig jaar in zijn 4-mei lezing Primo Levi aan:
'Ik kan niet begrijpen, niet verdragen, dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort.’
Met dit woord in gedachten bidden we de Allerhoogste ons te blijven oproepen om vredestichters te zijn in het Zuilen van vandaag.
Namens de genoemde geloofsgemeenschappen in Zuilen,
Annemieke Schuur, voorzitter wijkkerkenraad Kerk op Zuilen
Zuilense Bijbel
Vanuit de Kerk op Zuilen zijn we bezig met het overschrijven van het Bijbelboek Marcus, met als doel om uiteindelijk een Zuilense versie van het hele Bijbelboek te krijgen. Vind je het leuk om mee te schrijven? Neem contact op met ons, dan laten we weten welk hoofdstuk aan de beurt is.
Vliegen voor het Koninkrijk
Vlieg op Koningsdag mee met de MAF-livestream ‘Vliegen voor het Koninkrijk’, met persoonlijke en aangrijpende verhalen van MAF-piloten. Dagelijks vliegen zij voor Gods Koninkrijk.
Van F16-piloot naar bushpiloot
Pieter Room, vlieginstructeur bij de Luchtmacht en Reinier Kwantes, voormalig F16- en MAF-piloot zullen met elkaar in gesprek gaan hoe het is om de overstap te maken van piloot Koninklijke Luchtmacht naar piloot bij MAF. Kees Janse, piloot op Papoea-Nieuw-Guinea, vertelt over de keuzes die hij pas moest maken voor een ambulancevlucht.
Delen ondanks armoede en terug in Nederland
En verder: beelden uit Angola waar lokale kerken ondanks hun armoede toch voedsel konden delen met andere kerken. Pieter en zijn dochter Hanne (16) keerden met het gezin in 2019 terug uit Papoea. Hoe is het om als kind opgegroeid te zijn in Papoea en terug te keren naar Nederland?
Presentatie: Jurjen ten Brinke, muzikale bijdrage: Marcel en Lydia Zimmer.
Dinsdag 27 april om 20:30-21:45 uur op www.maf.nl/livestream
Zet alvast in uw agenda of meld u aan voor een herinnering via bovenstaande site.
Kerk op Zuilen geopend voor 'afhaal'
Op zondag 4 april, eerste paasdag, is de Kerk op Zuilen ‘open voor afhaal’, een ‘Pasen to Go’. Je bent als buurtbewoner en wijkgenoot van harte welkom! Van 11.30 tot 12.30 kun je in de kerk het Paaslicht, als teken van hoop, op komen halen. Je krijgt een kaars die je zelf mag aansteken aan het licht van de Paaskaars. Als je wilt, kun je een moment verstillen in de kerkzaal en kun je zelf ook nog een gedenkkaarsje aansteken. Je mag je aangestoken kaars mee naar huis nemen. Als teken van Pasen en hoopvol nieuw leven delen we voor de kerk ook narcissen uit: bij uitstek de Paasbloem!
Je bent van harte welkom bij deze ‘Pasen to Go’. Adres kerk: Amsterdamsestraatweg 441A (tegenover het Julianapark).
Voor vragen of meer informatie mail gerust met [email protected]
Avondgebeden tijdens de Goede week
In de stille week is er op maandag, dinsdag en woensdag ook een online avondgebed.
Een korte bezinning, een lied, stilte en een gebed om ons gezamenlijk voor te bereiden op het sterven en opstaan van onze Heer. De gebeden zijn voorbereid door drie gemeenteleden.
Je bent van harte uitgenodigd aan deze avondgebeden deel te nemen. Het gebed start om 19.00 uur en is bereikbaar via onderstaande Zoom-link.
Mozaïek stoeptegelproject
Op een creatieve en laagdrempelige manier willen wij verschillende mensen in de buurt met elkaar in contact brengen.
Dit doen we onder andere door samen mozaïektegels te maken.
De tegels worden op verschillende plekken in de wijk gelegd. We hebben de ambitie om er een jaarlijks terugkerend iets van te maken.
Zo geven we het (letterlijk) een blijvende plek in de wijk en fleuren we de wijk wat op.
Zoek de mozaïektegels en win een mooie prijs!
- Houd je camera bij de hand en maak van de volgende 7 slides een foto.
- Los de Rebus op en zoek de mozaïktegels in de wijk en maak van elk een foto!
- Mail deze naar [email protected]*
- En wie weet WIN jij een mozaïeken stoeptegel!
*met Pasen laten we weten wie er heeft gewonnen!
Paaskaars 2021 bestellen
De 40-dagen tijd is begonnen en samen bereiden we ons voor op Pasen. Onze paaskaars heeft in 2020 helaas veel alleen gebrand, toch hopelijk ook als inspiratie voor ons allemaal. Het licht van de paaskaars is het symbool dat Jezus werkelijk is opgestaan. En dat Hij nog steeds leeft tussen ons.
De nieuwe paaskaars zal weer besteld gaan worden maar het aanschaffen van de huispaaskaars zal wat anders gaan dan we graag willen.
Normaliter kunt u een bestellijst invullen en bestellen we samen. Dit jaar bieden we twee optie aan:
1. Het is mogelijk om zelf een huispaaskaars te bestellen. Via deze website kunt u dan doen: https://boca.nl/bestel-nu-uw-huispaaskaarsen-2/. Bestel snel om op paaszaterdag de kaars zelf aan te kunnen steken.
2. Of geef aan ons door dat je een paaskaars wilt bestellen. Dit moet dan wel voor 28 februari as. Stuur een email aan [email protected]. Geef door welke kaars van Boca je wilt bestellen en dan bestel ik die voor u.
Kerk en klooster
Onderstaand persbericht is vanuit de Kerk op Zuilen verstuurd naar diverse lokale media. Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Onderaan dit bericht vindt u de contactgegevens.
Bethelkerk wil zonnepanelen, maar gemeente ligt dwars
Van kolen via olie naar gas en nu naar een duurzame manier van verwarmen voor de Bethelkerk in Zuilen. Maar niet als het aan de gemeente Utrecht ligt.
Kerk op Zuilen wil samen met Blossom030 de Bethelkerk een nieuwe invulling geven. Niet meer alleen een kerkgebouw zijn om te vieren, maar ook een buurtklooster met woningen en een huis voor de wijk. En dat alles toekomstbestendig, dus energieneutraal.
Kerk en Klooster op Zuilen wil zelf de energie gaan opwekken die nodig is om alles te kunnen verwarmen, koelen en ventileren. De plannen daarvoor zijn klaar, de financiering is rond en aan energie om het plan te gaan realiseren ontbreekt het niet in de wijk, in de kerkgemeenschap en in het te vormen buurtklooster.
Helaas lijkt dit duurzame plan vast te lopen op de zonnepanelen op het dak. De Gemeente Utrecht is namelijk van mening dat op dit gemeentelijk monument geen zonnepanelen aangebracht mogen worden en weigert daarom een vergunning af te geven voor de verbouwing van de Bethelkerk tot Kerk en Klooster op Zuilen. En dit terwijl de zonnepanelen bewust over het gehele dakvlak aan de zonkant worden aangebracht, zodat ze nauwelijks zullen opvallen.
De Bethelkerk (1956) werd ooit gestookt op kolen, vervolgens op olie en momenteel op gas. De unieke herbestemming zoals Kerk op Zuilen en Blossom030 voor ogen hebben, heeft niet alleen waarde voor de wijk en de kerkgemeenschap, maar ook voor het klimaat. Het is namelijk de bedoeling het gebouw te gaan verwarmen en koelen met behulp van bodemwarmte en koude. De elektriciteit die nodig is om die apparaten te kunnen voeden, wordt met behulp van zonnepanelen op het dak van de Bethelkerk opgewekt.
Dit mooie en duurzame plan, waarbij de bestaande functie van het monumentale pand blijft bestaan en er daarnaast een prachtig woonproject én een waardevolle nieuwe functie voor de wijk wordt toegevoegd, past naadloos in de ambities van de Gemeente Utrecht.
De weigering om een vergunning af te geven is dan ook niet te rijmen met de duurzame ambities in de stad, zo vindt ook een aantal politieke partijen, die nu voor de tweede keer schriftelijke vragen hebben gesteld aan het college over dit project.
Zonder zonnepanelen gaat dit unieke plan niet door en daarmee is het een gemiste kans voor de buurt en voor de stad. En dat is volgens de initiatiefnemers verspilde energie!
Zij hopen dan ook van harte dat het college de vragen, die zijn gesteld door partijen die gezamenlijk een ruime meerderheid van de raad vormen, positief beantwoordt en dat er alsnog een vergunning afgegeven wordt zodat dit project, geheel volgens ambities van de gemeente Utrecht zelf, snel uitgevoerd kan gaan worden.
Kerk op Zuilen
Een aantal jaar geleden werd de conclusie getrokken dat de Bethelkerk wat groot werd voor de gemeente die erin samenkwam. Een oplossing werd gevonden in het samengaan met de Oranjekapel. Er werd een nieuwe naam gekozen, Kerk op Zuilen. Dat past goed, want Kerk op Zuilen is een kerk die er wil zijn voor de wijk, naar buiten gericht. Ondanks de samenvoeging was het kerkgebouw nog steeds te groot. Blossom030 hoorde ervan en zocht contact, want zij hadden wel een idee. Het werd met enthousiasme ontvangen en zo werd Kerk en Klooster op Zuilen geboren, twee initiatieven op gedeelde grond.
Klooster op Zuilen
Klooster op Zuilen wordt een modern klooster met woningen voor singles, stellen en gezinnen. Van iedereen die er komt wonen wordt gevraagd om vier uur in de week aan de wijk te geven in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat vrijwilligerswerk moet aansluiten bij de wijk, kijkend naar wat er nodig is en naar waar de talenten van de bewoners liggen.
Huis in de wijk
Het huis in de wijk wordt een diaconale ruimte waar duurzaamheid, samen en voor/door de wijk centraal staat. Hoe precies? Dat moet nog vorm gaan krijgen. Er zal worden aangesloten bij wat nodig is in de wijk en wat past bij de werkgroep van Kerk op Zuilen die hiermee aan de slag zal gaan.
(Digitale) bijeenkomsten van bezinning en gebed in de veertigdagentijd
In de afgelopen jaren hadden we de mooie gewoonte om op de vrijdagen in de veertigdagentijd (RK: vastenperiode) bij elkaar te komen voor een moment van bezinning en gebed. Daarna werd gezamenlijk een eenvoudige maaltijd gebruikt van brood en soep. Hetgeen we uitspaarden door niet te hoeven koken werd geschonken aan het goede doel. Deze bijeenkomsten werden door steeds meer mensen van Kerk op Zuilen bezocht en samen met onze broeders en zusters van de RK Jacobus- en Nicolaas-Monicagemeenschap georganiseerd. Vorig jaar waren we met deze bijeenkomsten gestart toen we tussentijds ruw werden onderbroken door de Coronacrisis die nu nog steeds voortduurt.
De Coronacrisis gooit ook dit jaar roet in het eten wat betreft fysieke samenkomsten in de kapel. Toch willen we in de komende veertigdagentijd vorm geven aan verbondenheid met elkaar en met degenen die onze steun nodig hebben. In de periode van 19 februari tot en met 26 maart zal er elke vrijdag om 18.00 uur een online bijeenkomst worden georganiseerd via Zoom.
Deelnemen aan deze vieringen via Zoom kan door hier te klikken. Het wachtwoord is 40dagen
De bijeenkomsten bestaan uit een lezing volgens het leesrooster en kunnen verder bijvoorbeeld bestaan uit een bezinnende tekst, een gebed en/of een lied. De exacte opbouw wordt wekelijks bepaald door degene die de bijeenkomst voor de betreffende vrijdag heeft voorbereidt. Om ook in de maaltijd de verbondenheid uit te drukken zal er per week een recept worden aangereikt voor een eenvoudige (soep)maaltijd die thuis kan worden bereidt en gebruikt. Alleen of in kleine kring.
De aankondiging en de tekst van de betreffende week zullen ook iedere week via de nieuwsbrief worden gedeeld. Via onderstaande knop kunt u een document vinden waarop de lezingen van de gehele periode en alle recepten vermeld staan. Wilt u deze per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar: [email protected]. Ook zoeken we nog mensen die het leuk vinden om een keer de voorbereidingen te doen.
Voor meer informatie: Eric Nijst (tel: 06-14677101) of Carlo Post (tel: 06-19177659)
Avondmaal in coronatijd
Gedachten bij het avondmaal van 21 februari 2021
Momenteel zijn al onze kerkdiensten online. Dit betekent dat we als gemeente de dienst thuis meevieren in onze eigen huiskamer, achter de laptop, tv of luisterend via kerkomroep. We vieren allemaal (net zoals de eerste christenen) een ‘huisliturgie’ waarin je zelf of met elkaar de 'liturg' bent (voorganger).
Je ziet dit bijvoorbeeld terugkomen in de uitnodiging aan het begin van onze online diensten om zelf thuis een kaars aan te steken. Door dit ritueel, van ook thuis een kaars aansteken, wordt de plek thuis even een heilige (betekent letterlijk ‘apart gezette’) ruimte en tijd. Door iets aparts te doen maak je het net even anders.
Binnen deze ruimte kan ook het avondmaal een plek krijgen. Een liturgisch en fysiek ritueel van in verbinding staan met God en met elkaar. Juist nu bijna alles online is brengt het avondmaal Jezus als het ware binnen in ons eigen huis en mogen we hem in ons eigen huis en leven fysiek en tastbaar ontmoeten in het ritueel.
Jezus deed zelf ook niets liever dan bij mensen thuis komen en met hen aan de huiskamertafel zitten, weten we uit het evangelie. Het is in die zin dus helemaal niet raar om het avondmaal thuis aan je eigen tafel te vieren.
Van history naar memory
Het doel van rituelen als het avondmaal is dat 'His-story' (het verhaal van Jezus) 'Me-mory' wordt (mijn verhaal wordt, letterlijk door mijzelf heengaat en dichtbij komt).
Dat we door Jezus te imiteren op hem gaan lijken in ons doen en laten.
Niet voor niets roept Jezus op om dit te blijven doen 'om mij te me-moriseren' (Lucas 22:19). Dat moeten we dan ook blijven doen want 'vergeten is ballingschap, herinneren is verlossing' leren de rabbijnen.
Het is zelfs een opdracht in de Thora om ook in tijden van letterlijke of figuurlijke ballingschap altijd de feesten te blijven vieren en de rituelen uit te voeren. Juist dan geven die rituelen hoop! Ook Jezus hield zich daaraan. Je maakt er hoe dan ook een feest van en je voert de rituelen uit met de middelen die je voorhanden hebt. Er wordt geen sabbat of feest overgeslagen.
Water
We kiezen bij het avondmaal van 21 februari bewust een keer voor water in plaats van wijn omdat dan iedereen, ook de kinderen thuis, mee kunnen doen met hetzelfde ritueel en dezelfde beker. Bovendien: het water komt uit onze eigen kraan in ons huis maar allemaal zijn we via het waterleidingnet met vele andere huizen verbonden. Het is dus een mooi teken ook van verbondenheid.
Het gebruik van water laat ook goed zien dat we leven in een tijd waarin het nog niet feest is (wijn staat in de bijbel voor feest) maar dat op een dag het water weer wijn zal zijn! Denk aan de bruiloft in Kana waar Maria ook geduld moest hebben voordat het water in de vaten wijn werd. Wij gehoorzamen Jezus net als zijn moeder en vullen alvast 'onze eigen vaat' met water. Daar kan Jezus wel wijn van maken.
Brood en water herinnert ook aan de woestijntijd van het volk Israël. God zorgt voor brood onderweg (manna) en water (bronnen) maar de wijn kwam pas weer toen ze in het beloofde land aankwamen.
We leven nu in een tussentijd van 'water en brood', schraal, maar we kunnen er door overleven! Ook met weinig kun je veel, daar vieren we mee.
Uiteraard is het niet verboden als iemand toch graag wijn of druivensap gebruikt alleen loopt het vervolg dan wat minder goed af (dat ontdek je later in dit stuk).
Hoe gaan we het doen?
Op het moment van het avondmaal gebeurt het volgende:
Ik vraag iedereen thuis, per persoon een stukje brood in handen te nemen.
Als er kinderen zijn krijgen die allemaal dus ook een eigen stukje brood om te breken.
In de kerk doe ik dat ook en de aanwezigen in de kerk -die de handen vrij hebben- doen dat allemaal ook op hun eigen zitplaats.
Ik vraag het brood te breken.
Als je met meer mensen (huisgenoten) de dienst bekijkt, geef je een stukje aan de ander bij jou in de kamer, de ander breekt een stukje af geeft een stukje aan jou.
Bij een gezin mag iedereen een stukje aan een ander geven.
We wachten allemaal met eten totdat ik aangeef dat we het tot ons kunnen nemen.
Iedereen eet tegelijk een stukje brood, zo zijn we samen één.
De mensen die alleen meevieren (en de mensen in de kerk omdat die geen huisgenoten zijn) breken ook het brood en leggen het andere stukje even apart om later op de dag met de schepping of een ander schepsel te delen.
Ze kunnen dat bij een wandeling bijvoorbeeld delen met de vogels in de lucht, de vissen in het water of de schapen in de wei.
Het gaat erom dat wij net als Jezus allemaal breken en delen van wat we ontvangen hebben.
Dan het glas of de beker met water.
Die deel je, geef je rond aan de mensen in je huiskamer.
Wie alleen kijkt neemt zelf een slok en geeft de rest terug aan de schepping in de vorm van een plant in je kamer of in je tuin, vandaar liever geen wijn of druivensap...
Kijk je samen met mensen die niet tot je huishouden behoren dan volg je de regels alsof je alleen kijkt.
Uiteraard is het ook prima als je alleen toekijkt en in je hart meedeelt, eet en drinkt.
Het is anders dan 'gewoon avondmaal' zoals we gewend waren. Iedereen breekt en deelt nu zelf. Daarmee ervaren we aan en in ons lijf wat Jezus deed.
Zo imiteren we Hem en leren we letterlijk te doen wat hij ook deed.
Hij die brak, deelde, gebroken werd en weer geheeld opstond.
Er is hoop!
ds. Jochem Stuiver, februari 2021
Boekbesprekingen Het groene hart van het geloof
A Rocha Utrecht organiseert binnenkort twee boekbesprekingen over Het groene hart van het geloof van theoloog Dave Bookless. In het boek laat hij zien dat de Bijbel goed nieuws heeft voor de schepping en dat de christelijke roeping is om er zorg voor te dragen. Het boek verrijkt je geloof en laat je (misschien wel) anders naar de wereld kijken.
We bespreken het boek in twee keer via een online Zoom-sessie met veel interactie. Je kunt dus vanuit je luie stoel meedoen. En misschien haakt zelfs Dave Bookless zelf wel aan vanuit Engeland!
● Maandagavond 1 februari - 20.00 t/m 21.30
Voor deze avond lezen we hoofdstuk 1-5 van het boek. Dat is het meest theologische deel. We delen de bespreking zo in, dat we zowel plenair als in kleine groepjes met elkaar doorpraten. We proberen het zo interactief en gezellig mogelijk te maken! Na aanmelding voor de avond sturen we je een paar vragen via de mail toe.
● Laatste week van februari (exacte avond volgt) – 20.00 t/m 21.30
Voor deze avond lezen we het boek vanaf hoofdstuk 6 uit. We blikken nog even terug op de uitkomsten van de eerste avond, bespreken vragen die we verzameld hebben en doen dat in een Q&A met Dave Bookless. Het tweede deel van de bespreking doen we in drie themagroepjes over wat je kunt doen: 1. in je huis, 2. In je buurt en 3. met je kerk.
Meedoen?
Het is natuurlijk het leukste als je op beide avonden meedoet, maar op één van de twee avonden meedoen kan ook. Geef je voor 25 januari op bij Ingeborg van den Beukel via [email protected]
Hopelijk tot ziens!
Ingeborg van den Beukel, Albert de Jong en Annemarthe Westerbeek
https://www.arocha.nl/nl/a-rocha-utrecht/wie-zijn-we/
Eindresultaat actie Voedselbank
Het is ons gelukt! In de maand december hebben we 50 flessen olie en zelfs 57 pakken rijst ingezameld voor de Voedselbank Zuilen.
We gaan door met deze manier van inzamelen: elke maand een ander product. Dit overleggen we telkens met de Voedselbank Zuilen om juist die producten in te zamelen die het hardste nodig zijn. Op de hoogte blijven van nieuwe acties en/of meehelpen met inzamelen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van de Kerk op Zuilen. Daarin komt te staan welke producten we gaan sparen en wat de inleveradressen zijn.
Reactie op hakenkruizen
In de nacht van zondag 13 december 2020 werd een hakenkruis getekend op de ULU Moskee bij het Centraal station, en op twee synagogen in de binnenstad van onze stad Utrecht. De boodschap is duidelijk: ‘Joden en moslims, jullie horen niet thuis in de onze Nederlandse samenleving’. De Stedelijke Raad van Kerken heeft geschokt gereageerd en een verklaring uitgegeven waarin staat dat christenen gelovig meeleven en zich keren tegen antisemitisme en islamofobie.
Op initiatief van de Commissie Kerk in de Wijk hebben kerkgemeenschappen van onze wijk: Kerk op Zuilen, het Buurtklooster Zuilen in oprichting, de Opstandingskerk en de Rooms-Katholieke kerkgemeenschap daarop een gemeenschappelijke brief aan de Moskeeën in Zuilen geschreven. Daarin staat dat ook wij verontrust zijn, en achter de verklaring van de Stedelijke Raad van Kerken staan.
Gezinsdienst: Hoopvol leven
Afgelopen zondag vierden we met elkaar een gezinsdienst. Het thema was Hoopvol leven.
Alle leden van de gemeente mochten een woord of zin inleveren over wat hen hoop geeft.
Zie hierboven alle ingeleverde woorden:
Na de viering hebben we met z’n allen: kinderen, tieners en ouders, delen van het kerstverhaal getekend.
Word Kerstengel!
Word Kerstengel! Verras iemand met een presentje namens de Kerstengel.
Wat is de bedoeling?
In de weken voorafgaand aan Kerst stop je als ‘Kerstengel’ één keer of zo vaak als je wilt, een presentje bij iemand door de brievenbus.
Iedereen, jong of oud – groot of klein – alleen of als gezin, kan meedoen.
Waar kun je aan denken?
Een pak koekjes, een mooie (kinder)tekening, een envelop met een briefje van 10 euro, leuk verpakte zakjes thee, kaarsen of bloembollen en alles wat een engel maar kan bedenken waar iemand blij van wordt.
Het is de bedoeling dat het een anonieme verrassing is, je geeft het voor zover mogelijk ongezien. Ook leuk: maak een mooie hanger hanger voor in de kerstboom aan de kaart vast. Als het maar niet breekt als je het door de bus doet 😉 Gert van der Graaf maakte dit mooie voorbeeld met een kersthanger van een schaats!
Kaarten
We hebben mooie kaarten laten maken die ook jij mag en kan gebruiken. Je kan ze op zondag meepakken uit de Oranjekapel of ons even laten weten dat je graag een stapeltje ontvangt. Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Graag even aangeven hoeveel je er wil ontvangen en waar je woont. Er zijn er genoeg!
Bij wie doe je iets door de bus?
Bij mensen waarvan je denkt dat ze wel wat licht en hoop kunnen gebruiken en dat is dus in principe iedereen in deze tijd. Het kan je overbuurman zijn of zomaar een willekeurige brievenbus. Je kunt er een klein briefje of kaartje bij doen waarop je bijvoorbeeld schrijft:
Lieve mens, je krijgt deze kleine attentie van de Kerstengel, gewoon omdat die blij is dat je er bent. De Kerstengel wenst je veel licht en liefde voor nu en in het komende jaar.
Fladderende groet, Kerstengel ….. (bijvoorbeeld alleen je voornaam of je laat het bij ‘de Kerstengel’)
PS .vind je dit een leuk idee, word zelf ook een Kerstengel en verras iemand met iets leuks in de bus”
Dat er maar veel engelen door Zuilen mogen vliegen deze Kerst en veel mensen blij kunnen maken.
In dit filmpje een praktische beschrijving inclusief voorbeeld.
Hopen en uitzien naar het licht
“Hopen en uitzien naar het licht”. Dit is het thema van de Adventsvespers, op de vier adventszondagen om 17.00 uur in de Oranjekapel. Dit zijn bijeenkomsten van 30-45 minuten in meditatieve sfeer. Wij luisteren naar en spreken woorden uit de Bijbel en het Liedboek, er klinkt muziek, wij bidden samen en zijn samen stil. Zo willen wij ons voorbereiden op de geboorte van Jezus.
Voorbereiding:
29.11 Gerard van ’t Spijker en Anne-Marieke Koot
6.12 Marja Vos en Klasien Knol
13.12 Tineke Zijlstra en Eric Nijst
20.12 Auli van ’t Spijker en Erna Kok (NB. Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen gaat deze vesper niet door).
Wie is die God die mij roept?
Op 25 oktober ging Mariecke van den Berg voor in de Kerk op Zuilen. U kunt hier haar overdenking teruglezen bij Genesis 22: 1-19, het gedicht: ‘Als Mozes had doorgevraagd’ van Marjolein van Heemstra en het lied The Story of Isaac van Leonard Cohen. Wie is die God die mij roept?
Jaarthema: Hoopvol leven
Jaarthema ‘Hoopvol leven’
Om samen met elkaar te werken aan het handen en voeten geven van de VVV van verdiepen, verbinden en vernieuwen gaan we in Kerk op Zuilen een jaarthema gebruiken. Voor het seizoen 2020-2021 is gekozen voor ‘Hoopvol leven’.
Juist als zoveel niet doorgaat en het moeilijk is om vol te houden kiezen we bewust voor hoop. Op allerlei manieren willen we het komende seizoen daar met elkaar over nadenken en mee bezig gaan. Daarmee hopen we de hoop samen vast te houden en te delen met een ieder die het maar nodig heeft. Om het jaarthema een gezicht te geven heeft Margreet Hoekstra een prachtig logo ontworpen.
De kleuren
In het logo zien we de kleur groen. Groen is de kleur van nieuw leven en de kleur van de begroeide aarde. Blauw is de kleur van water en van de hemel. Daar waar hemel (blauw) en aarde (groen) elkaar raken ontstaat hoop!
Het anker
Het anker is al heel lang een symbool van hoop en verdieping. Over de oorsprong van dit symbool zijn twee verhalen bekend.
Het eerste verhaal is terug te voeren op de vroegere visserij en scheepvaart. Een anker uitgegooid in de diepte was de enige hoop op redding voor een schip dat tijdens een storm in nood verkeerde.
Het tweede verhaal gaat over het christelijk geloof, waar hoop al eeuwenlang door het anker wordt gesymboliseerd. In de bijbel wordt ook gesproken over hoop in combinatie met geloof en liefde (I Kor. 13). Dat zie je bijvoorbeeld terug in hangertjes met een anker (hoop), kruis (geloof) en hart (liefde).
De spiraal
Het anker rust in het logo op een spiraal, symbool voor hoop en vernieuwing. De spiraal drukt het cyclische karakter uit van alles. Het menselijk bestaan, de seizoenen, alles is cyclisch. Maar niet zoals bij een cirkel waarbij je telkens op hetzelfde punt uitkomt. In een spiraal ga je ook rond maar je komt steeds terug op een ander niveau, op een andere plek.
Het wordt ieder jaar herfst, maar iedere herfst zijn wij anders dan de vorige. Net zoals een boom ieder jaar er een ring bij krijgt. Zo zoekt de mens zijn weg als in een spiraal.
Het labyrint dat in sommige kerken op de vloer te vinden is, symboliseert deze spiraal. Het is de weg van de ziel naar binnen en weer naar buiten. Sinds de oudheid oefent men al in het lopen van een labyrint of doolhof. Doel was om een belangrijke plaats in het midden te bereiken en van daaruit weer naar buiten te komen, vernieuwd en hoopvol omdat je weet dat er altijd een (uit)weg is.
Twee blaadjes van de Ginkgo boom
Aan het anker hangen twee met elkaar verbonden blaadjes van de Ginkgo boom (Japanse notenboom). Dat is een teken van hoop en verbinding. De Ginkgo zou je een levend fossiel kunnen noemen. De fossiele bladresten van miljoenen jaren geleden zijn gelijk aan de Ginkgo van nu.
Deze boom staat daarom symbool voor eeuwig durende hoop, ook omdat de Ginkgo heel sterk is, wel 2000 jaar oud kan worden en vrijwel onverwoestbaar is.
Sinds 6 augustus 1945 bestaat daar ook geen twijfel meer over. Op die dag gooide Amerika een atoombom op het Japanse Hiroshima. Op een kilometer van de bominslag stond een tempel met een Ginkgo ernaast. De tempel werd vernietigd, de boom raakte beschadigd maar begon vervolgens toch weer te bloeien. Bij de boom hangt nu een gedenkplaat: „No more Hiroshima‟. Dit maakt de prachtige blaadjes van de taaie Ginkgo tot een mooi symbool van de hoop.
Dat het ondanks alles toch een mooi seizoen mag worden vol van hoop.
We wensen dat jou als lezer van deze tekst ook van harte toe!
Verbintenisdienst ds. Jochem Stuiver
Op zondag 20 september heeft de verbintenisdienst van ds. Jochem Stuiver aan de Kerk van Zuilen. Vanwege de beperkte ruimte in onze eigen kerk heeft dit plaatsgevonden in de Jacobikerk.
De dienst is opgenomen en kunt u terugkijken door hier te klikken.